Kampaň byla tentokrát dlouhá, protože socialisté ji nastarovali už na podzim - to šli jejich příznivci volit levicového lídra. Média jim v té době věnovala takovou pozornost, že Francois Hollande ze socialistických primárek nevyšel jen jako prezidentský kandidát, ale téměř jako samotný francouzský prezident.

Od té doby, všechny ty týdny, mě na trhu čekají pravicoví i levicoví aktivisté. Stojí z každé strany přechodu, takže jim nelze uniknout. Některé tam paradoxně ráda vidím, protože kdyby tam postávali jen příznivci extrémní levice z táboru Marine Le Pen, spolu s komunisty Jean-Luca Mélenchona a dělnickými bojovníky Nathalie Arthaud, měla bych obavy, kam současná Francie spěje. O ekonomické krizi se ve Francii mluví neustále a médiím neunikne jakékoliv uzavření továrny, takže počty příznivců krajní levice nelze banalizovat.  

Oč méně nového v posledních dnech jednotliví kandidáti přinášejí, o to více se jim dostává podpory. Zatímco žena bývalého prezidenta Bernardet Chirac pracuje pro Nicolase Sarkozy vytrvale (sympatizuje s ním už od počátku kampaně), v případě jejího manžela Jacquesa Chiraca, který Sarkozymu nemůže přijít na jméno, stačil veřejnosti jediný bonmot vyjadřující sympatie k Francoisovi Hollandovi, vyřčený na začátku kampaně.  

Zapůsobil jako blesk a zpopularizoval téměř zapomenutý region Corréze, kde oba politici kandidovali jako poslanci - a který jejich politickou kariéru tedy spojuje. Ve svých memoárech navíc bývalý prezident uvedl, že Hollanda považuje za opravdového státníka. I naše pařížská sousedka, když zjistila, že na Velikonoce odjíždíme tímto směrem, si neodpustila otázku, zda jedeme po stopách Francoise Hollanda. 

Zda je ale Francois Hollande i její favorit, to už jsem neměla odvahu se zeptat. Určité otázky se v naší čtvrti nekladou. A pokud přece, člověk snadno zjistí, že jeho sousedé jsou mistři dlouhých odpovědí, kterými odvedou pozornost úplně jinam.

Nejvýmluvnější je tak možná skutečnost,  že většina socialistických předvolebních letáků skončila v koši vedle schránek.

Koho tedy budou Francouzi volit? Těžko říci, kampaň vypadá, že se rozhoduje mezi dvěma kandidáty - stávajícím prezidentem Nicolasem Sarkozym a Francoisem Hollandem. Velkým překvapením ale možná bude, kdo vlastně přijde k volbám. Kdo ví, protože o některých věcech se u nás nemluví.